top of page

Léteznek növényi eredetű, és így fenntartható, glikolos közvetítőközegek?


Sokan nem gondolták, hogy ilyen gyorsan megjelenhetnek az árban is versenyképes fenntartható propilén-glikol termékek a hőközlő folyadékok piacán. A fosszilis szénhidrogén (kőolaj és földgáz) bázisú közvetítőközegekhez képest ezen megújuló alapanyagokból kinyert propilén-glikol használata a teljesítményt és minőséget illetően semmilyen kompromisszummal nem jár. Összetétele, minősége, és hőközlő tulajdonságai teljesen megegyeznek a standard propilén-glikoléval.


Így ezen termékek használói egyszerre járulhatnak hozzá egy egyre karbonsemlegessé és fenntarthatóvá váló világhoz, és folytathatják működésüket az eddig megszokott módon, ami sok esetben nem mondható el számos iparágat érintő zöldátmenetről.

Magyarországon a VETTÓ Kft. jelenleg egyedüliként forgalmaz 100%-ban növényi eredetű propilén-glikol (1,2-propándiol) közvetítőközeget, Bio-Propilén® néven. A teljesen megújuló forrásból származó növényi alapú propilén-glikol, legfőképpen az alapanyagaként szolgáló növények újbóli abszorpciós hatásának köszönhetően, körforgásos rendszerben tartja a felhasználás során kibocsátott szén-dioxidot és egyéb üvegházhatású gázokat. Ezzel szemben a szénhidrogénekből készülő glikolok alapanyag-kitermelése, majd az elhasználódott közvetítőközeg megsemmisítése során több millió éve elzárt szén-dioxid szabadul fel.


1. ábra: A növényi eredetű propilén-glikol általános életciklusa

(Forrás: Vettó Kft)


2. ábra: A szénhidrogén alapú propilén-glikol általános életciklusa

(Forrás: Vettó Kft)



A Bio-Propilén® termékünk előállítása, összhangban a nemzetközi piacon elérhető hasonló termékekhez, 85%-kal kevesebb szén-dioxid kibocsátásával jár, mint a piacon jelenleg általános szénhidrogén forrású propilén-glikolos közvetítőközegek (Ecoinvent - ISO14040/14044).

1. diagram: Üvegházhatású gázok kibocsátásának összehasonlítása

(Forrás: Vettó Kft – Ecoinvent és ISO 14040/14044 adatbázisok alapján)


Az ilyen szintű kibocsátás csökkenés nagyban annak is köszönhető, hogy ez a propilén-glikol az esetek többségében a bioetanolgyártás melléktermékeként keletkező glicerinből állítják elő. A megújuló forrást pedig maga a glicerin alapanyagaként is szolgáló haszonnövények (repce, napraforgó, cukorrépa stb.) biztosítják.


3. ábra: A növényi eredetű propilén-glikol leggyakoribb előállítási folyamata (Forrás: Vettó Kft)

4. ábra: A szénhidrogén alapú propilén-glikol előállítási folyamata

(Forrás: Vettó Kft)



A megújuló és fenntartató anyagok és termékek, mint a Bio-Propilén®, nagyon is beillenek a körforgásos gazdaság kereteibe,sőt előfutárjai, mivel a körforgásos gazdaság a források, anyagok és termékek hatékony újbóli felhasználásának körkörös folyamatát jelenti. Ebben a termékek és anyagok élettartama meghosszabbodik, a hulladék pedig a lehető legkisebbre csökken.


E új fajta gazdasági modell kezdeti fázisát nagy erőkkel tervezi előmozdítani az Európai Unió, olyan elképzelésekkel - mint a célzott adókedvezmény a megújuló és újrahasznosított anyagok/termékek esetében, valamint karbonvám kivetése az Unió területére importált energia – és karbonintenzív eljárásokkal előállított alapanyagokra (például acél és cement) vagy éppen a fosszilis energiahordozókra (kőszén, földgáz vagy kőolaj).


Az ehhez hasonló lépések tovább segítenék e szemlélet mielőbbi elterjedését az ipari mennyiségben felhasznált vegyi anyagok területén is.

5. ábra: Pillangó diagram – Körforgásos gazdaság

(Forrás: Ellen MacArthur Foundation 2013)

Comentários


bottom of page