top of page

Covid előtt, Covid után(?)

A piac összefüggéseiről


Áremelkedés és egy ’szuperciklus’ kezdete?

A gazdaság teljes leállása 2020 tavaszán eddig soha nem látott túltermelést okozott a kőolaj ás a földgáz globális piacán. Ez amellett, hogy az etilén-glikolos közegek árában is drasztikus esést eredményezett, jelentős leállásokat és szignifikánsan alul invesztált állapotot teremtett az olaj- és gázipari fejlesztések, kutatások és kitermelések területén.


Mivel ez előbb felsorolt folyamatok esetében több hónapos, sokszor éves, kifutással kell számolni, még az elhúzódó járványhelyzet és az egyre gyorsuló karbonmentes átmenet ellenére is várható volt egy a túlkereslet által vezérelt korrekció a fosszilis energiahordozók árában. A 2020-as évet moderált árszinten indító propilén-glikol esetében minimális árvisszaesés volt tapasztalható a pandémia kezdetén, amely ára - legfőképpen a meglepően jól teljesítő ázsiai belsőpiacoknak köszönhetően – állandó növekedést mutat 2020 közepe óta.

Ez a trend idővel leképződött a glikolos közegek árindexeiben is, amely történelmi rekordokat ért el a 2021-es év során mind az etilén-glikol és a propilén-glikol esetében. Az szignifikáns áremelkedéseket látva sokan el kezdték emlegetni, hogy megérkezhetett, az egyesek által már régóta megjósolt, egy a nyersanyagpiacot érintő szuperciklus. Ezek a típusú ciklusok jóval hosszabb időszakot ölelnek fel - sokszor évtizedeket - mint a részvénypiacokon kialakuló testvérei. Pontosabb képet persze, majd csak a koronavírus mérséklődése után láthatunk.



Aktuális trendek: Fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság

Az elmúlt időszakban a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság szele kezdi megérinteni a hőközlő folyadékok piacát is. Ez két dologban is megtestesül: a fenntartható forrású közvetítőközegek iránti igény megjelenése, és az elhasznált közegek regenerálásának, mint folyamatnak a kifejlesztése.


A növényi eredetű glikol alapú közvetítőközegek - jelenleg leginkább propilén-glikol - az alapanyaguk újbóli abszorpciós hatásának köszönhetően, körforgásos rendszerben tartják a felhasználás során kibocsátott szén-dioxidot és egyéb üvegházhatású gázokat. Ezzel szemben a szénhidrogénekből készülő glikolok alapanyag-kitermelése, majd az elhasználódott közvetítőközeg megsemmisítése során több millió éve elzárt szén-dioxid szabadul fel.


A mostanában éledező körforgásos gazdaság egyik alappillére a lehetőségek szerinti legnagyobb mértékű regenerálás, és az ezt követő újbóli felhasználás. Ez már a glikolos közvetítőközegek (etilén- vagy propilén-glikol) területén is lehetséges, ezzel jelentősen csökkentve az e célból történő fosszilis energiahordozók kitermelését, ráadásul így mérsékelve a további CO2 kibocsátást.


Vettó Kft megvalósult projektjei és jövőbeli tervei

A Vettó Kft. aktívan készül az elkövetkező évek kihívásaira, így megfelelve a változó piaci elvárásoknak.


Az eddig szolgáltatások, mint szakmai tanácsadás és forgalmazás, magas színvonalát megtartva, a cég egy új 100%-ban növényi eredetű propilén-glikol terméket is felvett a portfóliójába, Bio-Propilén® néven. A fosszilis szénhidrogén (kőolaj és földgáz) bázisú közvetítőközegekhez képest ezen megújuló alapanyagokból kinyert propilén-glikol használata a teljesítményt és minőséget illetően semmilyen kompromisszummal nem jár.


Cégünk a hazai piacon először, és jelenleg egyedüliként forgalmaz regenerált propilén-glikol (1,2-propándiol) és etilén-glikol (1,2-etándiol) közvetítőközegeket: Propilén-Glecol® és Etilén-Glecol® néven.


Momentán az ilyen típusú glikolos közvetítőközegeknél nem található fenntarthatóbb és klímabarátabb az európai piacon.


A fent bemutatott termékek összetétele, minősége, és hőközlő tulajdonságai teljesen megegyeznek a most is kapható standard propilén- és etilén-glikol közegekkel. Így ezen termékek használói egyszerre járulhatnak hozzá egy egyre karbonsemlegessé és fenntarthatóvá váló világhoz, és folytathatják működésüket az eddig megszokott módon, ami sok esetben nem mondható el számos iparágat érintő zöldátmenetről.


Cégünk ugyancsak kibővítette szolgáltatásai körét a használt közegek szakszerű megsemmisítésével. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az ipari rendszerekben esetleg elszennyeződött közegek ne okozzanak súlyos környezetkárosodást. A megsemmisítési folyamat károsanyag és üvegházhatású gáz kibocsátását elkerülendő, a közel jövőben tervezzük egy a regenerálást és purifikálást lehetővé tévő egység kialakítását is.


Comments


bottom of page